Η Λίμνη Κερκίνη

Η λίμνη της Κερκίνης είναι ένας από τους πιο όμορφους υγρότοπους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, μιας και αποτελεί ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του νομού Σερρών και αποτελεί έναν από τους 10 Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (γνωστοί και ως υγρότοποι Ramsar).

Στα βόρεια εκτείνεται ο ορεινός όγκος Κερκίνης, φυσικό σύνορο Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά, το Δύσωρο και το Μαυροβούνι (Κρούσσια). Κύριος τροφοδότης της λίμνης είναι ο ποταμός Στρυμόνας, που πηγάζει στη Βουλγαρία.

Πρόκειται για μια λίμνη τεχνητή, που με την παρούσα της μορφή δημιουργήθηκε το 1932, με την κατασκευή του φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος και την κατασκευή αναχωμάτων δυτικά και ανατολικά. Το φράγμα δημιουργήθηκε για την ανάσχεση των πλημμυρικών παροχών του Στρυμόνα και την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Τα έργα του φράγματος συνεχίστηκαν επί σειρά ετών, με σταδιακή επέκταση και ανύψωση των αναχωμάτων, και ολοκληρώθηκαν τελικά το 1982, χρονιά που άρχισε να λειτουργεί νέο φράγμα.

Ένας τόπος «ζωντανός»

Προστατευμένη από το δίκτυο Natura, η μοναδικότητα της Κερκίνης έγκειται στη βιοποικιλότητά της. Βρίσκεται ανάμεσα στα 3 καλύτερα μέρη της Ευρώπης για παρατήρηση πουλιών, έχοντας καταγεγραμμένα πάνω από 300 είδη! Πέρα από τόπος αναπαραγωγής αρπακτικών και υδρόβιων πτηνών, αποτελεί και τόπο διαχείμασης διάφορων χηνόμορων, φοινικόπτερων και του σπάνιου στικταετού, αλλά και πέρασμα πουλιών που ταξιδεύουν από και προς τα Βαλκάνια!

Στα νερά της λίμνης ζουν επίσης περισσότερα από 30 είδη ψαριών, όπως το γριβάδι, το χέλι, και ο γουλιανός. Διάφορα αμφίβια, ερπετά και ασπόνδυλα ζουν επίσης στα όριά της, ανάμεσά τους 8 είδη βατράχων, 2 είδη χελώνας, 10 είδη σαύρας, 12 είδη φιδιών και 120 είδη πεταλούδας!

Elodia_006
IMG_2861
- Η λιμνη Κερκινη - Ενας τοπος ζωντανος - Ελωδια

Στον τόπο εκτρέφονται ακόμη ελληνικοί νεροβουβαλοι, είδος υπό εξαφάνιση. Στην Κερκίνη μάλιστα απαντάται ο μεγαλύτερος πληθυσμός τους στην Ελλάδα, που αγγίζει το 80%, με πάνω από 5000 ζώα! Επιπλέον, στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ζουν ζαρκάδια, αλεπούδες και λαγοί, σκαντζόχοιροι, αγριόγατες και κουνάβια.

Φυσικά, εξίσου θαυμαστή και ποικιλόμορφη είναι η χλωρίδα της περιοχής, με τουλάχιστον 620 είδη φυτών καταγεγραμμένα. Ιτιές, αλμυρίκια, πλατάνια, σκλήθρα και λεύκες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή υδρόβιων πουλιών, ενώ τα νούφαρα της λίμνης καλύπτουν 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης του νερού, προσφέροντας ένα εξαιρετικό καταφύγιο για τα ψάρια!

Σαν υδροβιότοπος όμως προϋπήρχε, ενώ συνεχίζει να παραμένει σημαντικός μεταναστευτικός σταθμός πολλών σπάνιων πουλιών, για αυτό και είναι περιοχή προστατευμένη από το δίκτυο Natura.

Λίμνη Κερκίνη